Sat Șendreni, (DN25) nr.3, Galați

Indicele de viteză al anvelopelor: măriți comfortul și siguranța cursei!

Indicele de viteză al anvelopelor: măriți comfortul și siguranța cursei!

Îm mod destul de frecvent oamenii fie că nu știu despre calitățile de viteză ale anvelopei achiziționate, fie că nu le acordă atenție. În același timp posibilitățile referitoare la viteză diferă uneori, de aceea la alegerea anvelopelor merită să luăm în calcul stilul individual de conducere: în acest fel măriți comfortul și siguranța pe timpul cursei, economisind totodată prin corecta exploatare a cauciucului.

Indicele de viteză este specificat întotdeauna pe suprafața laterală a anvelopei – acolo unde de obicei este aplicat marcajul  tipo-dimensiunilor anvelopelor. Este un simbol special alcătuit din litere, uniform pentru toți producătorii. În tabel este indicată viteza maximă în kilometri pe oră.

Viteza maxim admisă de circulație a autovehiculului la diferiți indici:

Indice

J

K

L

M

N

P

Q

R

S

T

U

H

V

VR

W

Y

ZR

km/oră

100

110

120

130

140

150

160

170

180

190

200

210

240

>210

270

300

б\о*

Prin categoria de viteză care se atribuie cauciucurilor în funcție de rezultatele unor încercări speciale, se subînțelege viteza maximă pe care o poate suporta respectiva anvelopă. Este vorba de viteza peste care nu se mai poate garanta faptul că anvelopele nu se vor distruge.

Pentru un regim zilnic de exploatare se stabilește un regim mult mai relaxant – аutovehiculul trebuie să circule cu 10-15% mai încet decât se admite prin marcajul indicelui de viteză.

Cu cât cauciucul este mai «rapid», cu atât este mai scump. Tehnologiile avansate oferă siguranța care este absolut necesară pe timpul unei curse rapide. Pe de altă parte, nu există niciun fel de motiv pentru achiziționarea unei anvelope de viteză pentru a circula prin localitate. În plus, uneori viteza este atinsă în detrimentul unei curse mai line.