Sat Șendreni, (DN25) nr.3, Galați

Importanța lățimii la anvelopele de vară

Importanța lățimii la anvelopele de vară

Schimbarea lățimii anvelopei poate afecta în mod semnificativ confortul condusului și unii dintre parametrii săi. Vom explica cele mai importante probleme pe care fiecare șofer trebuie să le analizeze atunci când se gândește la schimbarea lățimii pneurilor, fie în timpul trecerii de la modele de iarnă la anvelopele de vară, fie în orice altă ocazie.

Dimensiunea anvelopei vă poate dezorienta, mai ales dacă trebuie să cumpărați anvelopele pentru prima dată. Dimensiunea este exprimată printr-o secvență de caractere alfanumerice pe partea laterală a fiecărui model.

Cum să citiți dimensiunea anvelopei?

Numerele / literele înseamnă respectiv:

  • Lățimea anvelopei - dată în milimetri, distanța dintre laturi.
  • Profilul pneului - raportul procentual dintre înălțimea pneului și lățimea acestuia, de ex. 205/45 înseamnă 45% din 205 milimetri.
  • Inițialele R sau D  înseamnă anvelopa: R - radială sau D - diagonală.
  • Dimensiunea jantei - se referă la raportul dintre lățimea jantei și anvelopă. Se specifică diametrul jantei în inci, de ex. 15.
  • Rating-ul vitezei și indicele capacității de încărcare - aceștia sunt parametrii care determină diapazonul de greutate și viteză pe care îl puteți atinge cu modelul respectiv de anvelopă.

Dacă nu știți care este dimensiunea anvelopei sau care este diametrul roții mașinii, puteți să o verificați de sine stătător. Aceste informații se găsesc pe interiorul clapetei de umplere a rezervorului sau în manualul autovehiculului.

Înlocuirea anvelopelor

Anvelope de dimensiuni alternative pot fi folosite în siguranță într-un vehicul. Conducătorii auto pot monta modele mai largi sau mai înguste pe mașinile lor. Cu toate acestea, există câțiva parametri care trebuie să fie păstrați dacă vreți ca șofatul să fie sigur și confortabil:

  • Viteza maximă - viteza maximă admisă a mașinii în care este instalată anvelopa respectivă, su greutatea maximă determinată de indicele de sarcină.
  • Indicele capacității de încărcare - determină sarcina maximă pe care o anvelopă o poate transporta atunci când se deplasează la cea mai mare viteză posibilă. Indicele capacității de încărcare este exprimat în două sau trei cifre și este vizibil pe partea laterală a anvelopei.
  • Dimensiunea cavității - modificarea mărimii este posibilă atât timp cât raportul dintre valorile care compun dimensiunea anvelopei este menținut. Schimbarea diametrului jantei într-una mai mare ar trebui să reducă profilul modelului, astfel încât să rămână în același diametru al roții exterioare - adică înălțimea totală a acestuia. Raportul dintre dimensiunile anvelopei și jantei este crucial. Dacă anvelopele sunt prea mari sau prea largi, la rotire poate apărea frecarea. Prin urmare, lățimea jantei și lățimea pneului trebuie să crească și să scadă proporțional.
  • Dimensiunea discurilor de frână și a șublelor de frână - dacă schimbați diametrul jantei, merită să vă asigurați că instalarea dimensiunii selectate va fi posibilă și sigură.

De ce șoferii decid să înlocuiască anvelopele?

Există mai multe motive și în afară de cele evidente, cum ar fi ajustarea pneurilor la dimensiunea jantei, prețul este adesea factorul decisiv. Prețurile anvelopei pot varia semnificativ în cadrul unui anumit model, în funcție de dimensiunea setului selectat. Există, de asemenea, proprietari de mașini care nu sunt mulțumiți de estetica oferită de producător și își supun mașinile la numeroase modificări, iar unul dintre ele este roata însăși. Mărirea jantei și, în același timp, reducerea profilului anvelopei și montarea jantelor de aluminiu colorate pot schimba semnificativ aspectul mașinii.

Lățimea anvelopei și consumul de combustibil

Am constatat deja că finanțele sunt unul dintre principalii factori în alegerea lățimii anvelopelor. Cu toate acestea, trebuie să vă reamintim că dimensiunea roții afectează și consumul de combustibil al mașinii. Dacă decideți să înlocuiți anvelopele originale cu un model mai larg, trebuie să țineți cont de creșterea rezistenței la rulare. Un coeficient de frecare mai mare se traduce într-o forță mai mare care trebuie utilizată pentru a pune vehiculul în mișcare. Acest lucru poate afecta negativ consumul de combustibil și poate crește costurile medii de funcționare.

În cazul mașinilor cu putere mare a motorului, producătorii aprobă, de cele mai multe ori, anvelopele de iarnă puțin mai înguste comparativ cu modelele de vară. Pe o suprafață acoperită de zăpadă, umedă sau noroioasă, anvelopele mai înguste au performanțe mai bune. Ele nu sunt predispuse la acvaplanare, au o rezistență mai redusă la rulare și reduc riscul de derapare. Sezonul de vară, pe de altă parte, condiționează montarea anvelopelor mai largi. Când vremea este plăcută, șoferii măresc viteza, iar asta necesită un viraj mai bun și distanțe de frânare mai scurte - lucruri oferite de anvelopele mai largi.