
Schimbarea lățimii anvelopei poate afecta în mod semnificativ confortul condusului și unii dintre parametrii săi. Vom explica cele mai importante probleme pe care fiecare șofer trebuie să le analizeze atunci când se gândește la schimbarea lățimii pneurilor, fie în timpul trecerii de la modele de iarnă la anvelopele de vară, fie în orice altă ocazie.
Dimensiunea anvelopei vă poate dezorienta, mai ales dacă trebuie să cumpărați anvelopele pentru prima dată. Dimensiunea este exprimată printr-o secvență de caractere alfanumerice pe partea laterală a fiecărui model.
Numerele / literele înseamnă respectiv:
Dacă nu știți care este dimensiunea anvelopei sau care este diametrul roții mașinii, puteți să o verificați de sine stătător. Aceste informații se găsesc pe interiorul clapetei de umplere a rezervorului sau în manualul autovehiculului.
Anvelope de dimensiuni alternative pot fi folosite în siguranță într-un vehicul. Conducătorii auto pot monta modele mai largi sau mai înguste pe mașinile lor. Cu toate acestea, există câțiva parametri care trebuie să fie păstrați dacă vreți ca șofatul să fie sigur și confortabil:
Există mai multe motive și în afară de cele evidente, cum ar fi ajustarea pneurilor la dimensiunea jantei, prețul este adesea factorul decisiv. Prețurile anvelopei pot varia semnificativ în cadrul unui anumit model, în funcție de dimensiunea setului selectat. Există, de asemenea, proprietari de mașini care nu sunt mulțumiți de estetica oferită de producător și își supun mașinile la numeroase modificări, iar unul dintre ele este roata însăși. Mărirea jantei și, în același timp, reducerea profilului anvelopei și montarea jantelor de aluminiu colorate pot schimba semnificativ aspectul mașinii.
Am constatat deja că finanțele sunt unul dintre principalii factori în alegerea lățimii anvelopelor. Cu toate acestea, trebuie să vă reamintim că dimensiunea roții afectează și consumul de combustibil al mașinii. Dacă decideți să înlocuiți anvelopele originale cu un model mai larg, trebuie să țineți cont de creșterea rezistenței la rulare. Un coeficient de frecare mai mare se traduce într-o forță mai mare care trebuie utilizată pentru a pune vehiculul în mișcare. Acest lucru poate afecta negativ consumul de combustibil și poate crește costurile medii de funcționare.
În cazul mașinilor cu putere mare a motorului, producătorii aprobă, de cele mai multe ori, anvelopele de iarnă puțin mai înguste comparativ cu modelele de vară. Pe o suprafață acoperită de zăpadă, umedă sau noroioasă, anvelopele mai înguste au performanțe mai bune. Ele nu sunt predispuse la acvaplanare, au o rezistență mai redusă la rulare și reduc riscul de derapare. Sezonul de vară, pe de altă parte, condiționează montarea anvelopelor mai largi. Când vremea este plăcută, șoferii măresc viteza, iar asta necesită un viraj mai bun și distanțe de frânare mai scurte - lucruri oferite de anvelopele mai largi.