Sat Șendreni, (DN25) nr.3, Galați

Importanța DoT-ului la alegerea anvelopelor de vară

Importanța DoT-ului la alegerea anvelopelor de vară

Cu siguranță ați văzut marcaje misterioase pe anvelope. V-ați întrebat vreodată ce înseamnă ele? În afară de dimensiunile anvelopei, pe suprafața acesteia mai găsim informații despre seria, construcția internă (de exemplu R – Radială), indicele de sarcină, indicele de viteză, informații despre fabricare, printre care și -ul. Acest cod ne permite să aflăm când și unde a fost produsă anvelopa.

DOT se descifrează ca „Department of Transportation”. Prezența acestui marcaj ne asigură că proprietățile pneurilor sunt în concordanță cu toate standardele de siguranță ale Departamentului de Transport din Statele Unite ale Americii. Lângă acest marcaj este indicat un cod de identificare de 12 cifre sau un număr de serie. La sfârșitul numărului DOT, este afișat codul datei de producere a anvelopei în formatul următor: 4208. Primele două cifre indică săptămâna de fabricație, urmate de două cifre ale anului, ceea ce înseamnă că anvelopa a fost produsă în săptămâna 42 din anul 2008. Locul fabricării anvelopelor este indicat de cuvintele MADE IN ..., care sunt de asemenea situate pe partea laterală. Caracterele afișate direct după codul DOT specifică fabrica unde a fost produsă anvelopa. De exemplu J3 – Fabrica Matador AS, Puchov, Slovacia; HW – Fabrica Barum, Otrokovice, Republica Cehă.

Informații privind „vârsta” anvelopei se află, de obicei, pe peretele lateral. L-ați cercetat vreodată? O puteți face chiar astăzi înainte de a urca la volan. Căutați numărul de identificare al anvelopei, care începe cu DOT. Ar trebui să vedeți o serie de la 7 până la 12 caractere. Acestea furnizează informații despre întregul lot de pneuri produse în fabrică. Ultimele trei sau patru cifre ale acestui cod conțin data fabricării anvelopei în formatul pe care l-am prezentat mai sus. Numerele cu 3 cifre indică o dată de producție înainte de anul 2000, în care primele două cifre reprezintă săptămâna de producție, iar ultima indică anul. De exemplu, 139 înseamnă că anvelopa a fost produsă în cea de-a 13-a săptămână din 1989 sau 1999. Pentru a indica faptul că pneul a fost fabricat în anii '90 și pentru a-l distinge de produsele din deceniul precedent, este prezentat simbolul triunghiului.

Codul din trei cifre nu a oferit certitudine referitor la deceniu. Prin urmare, în 2000, a fost adăugată a patra cifră și de atunci ultimele două cifre reprezintă anul de fabricare.

Reglementările europene nu impun o politică exactă cu privire la vârsta permisă a anvelopelor puse în vânzare. Prin urmare, reglementările pot varia în funcție de țară. Cu toate acestea, Uniunea Europeană este extrem de precisă atunci când vine vorba despre timpul și condițiile de depozitare a  anvelopelor de vară și a celor de iarnă.

ETRTO (The European Tyre and Rim Technical Organisation) specifică destul de clar că, atunci când sunt depozitate în condiții optime, anvelopele pot fi considerate noi pentru o perioadă de 5 ani de la data fabricării. Un pneu vândut ca un produs nou poate fi utilizat în condiții de siguranță timp de cel puțin 5-6 ani. Unele surse indică faptul că limita superioară a duratei de viață poate fi chiar și 10 ani, dar se recomandă ca, la 5 ani după cumpărare, pneurile să fie verificate de un specialist cel puțin o dată pe an. Iată de ce este important să știm data fabricării. Îmbătrânirea cauciucului în timpul depozitării este influențată de diverși factori, printre care:

  • Lumina - evitați lumina directă a soarelui. Cea mai bună soluție este iluminarea slabă sau deloc.
  • Locație - păstrați anvelopele fără presiune în poziții verticale (puteți achiziționa casete speciale pentru a preveni deformarea).
  • Temperatura - cea mai bună este temperatura constantă a încăperii fără fluctuații bruște.
  • Umiditatea - anvelopele trebuie depozitate în camere ventilate sau cu aer condiționat.

Acum că știți cum să citiți vârsta anvelopelor, nu uitați să verificați roata de rezervă. Șoferii uită adesea că roata de rezervă este, de asemenea, supusă îmbătrânirii. În caz de urgență, este bine să fiți siguri că mașina va reuși să ajungă fără probleme acasă ori la cel mai apropiat garaj.