Sat Șendreni, (DN25) nr.3, Galați

De ce sunt cauciucurile negre și alte fapte interesante privind anvelopele

De ce sunt cauciucurile negre și alte fapte interesante privind anvelopele

Principiul de funcționare al oricărei anvelope constă în faptul că presiunea din interiorul său este mai mare decât presiunea atmosferică a aerului din mediul înconjurător. Datorită acestui fapt, anvelopele rămân umflate, chiar și sub greutatea mașinii, a pasagerilor și a încărcăturii  transportate.

Nu trebuie uitat faptul că un cauciuc de calitate constituie o garanție a siguranței în circulație . Este extrem de importantă starea propriilor cauciucuri, atât a celor de vară, cât și a celor pentru iarnă. Experții vă recomandă să acordați atenție faptului că pe anvelopă  sunt  indicatori speciali, în funcție de care Dvs. puteți stabili cu ușurință gradul de uzură sau de deteriorare al acestora. Imediat ce barele de uzură ale benzii de rulare devin vizibile – aceasta înseamnă că termenul de funcționare al anvelopelor Dvs. va expira în cel mai scurt timp.

Cauzele unei uzuri rapide pot fi și simple defecțiuni mecanice. În această categorie intră tăieturile, deformările ca urmare a frânării de urgență sau apariția unor proeminențe după o ciocnire de bordură sau de alte obstacole. Toți acești factori negativi scurtează semnificativ durata de exploatare a anvelopelor, chiar și pe cele de calitate.

Din ce motiv este importantă presiunea anvelopelor?

  • Reducerea presiunii aerului în anvelope cu doar 10% mărește cu  1% consumul de combustibil.
  • Circulația cu anvelope umflate doar la 80% din valoarea nominală reduce durata de viață a benzii de rulare cu 30%.
  • Ca urmare a unor procese naturale, anvelopele pierd până la 10% din presiunea inițială a aerului în fiecare lună.
  • 0,8% din accidentele rutiere de pe drumurile publice și din victimele umane  sunt legate nemijlocit de anvelopele insuficient umflate.

De ce anvelopele sunt ce culoare neagră?

Culoarea neagră a anvelopelor are o mare importanță pentru calitățile acestora. Problema constă în aceea că la fabricarea anvelopelor se utilizează negru de fum pentru a le proteja de ozon și de razele ultraviolete. Adăugarea negrului de fum mărește considerabil durata de exploatare a anvelopelor. Și o mărește într-atât, încât absolut toți producătorii de anvelope folosesc negrul de fum. Aceasta este explicația culorii negre a anvelopelor.