Sat Șendreni, (DN25) nr.3, Galați

Cum poți determina perioada de utilizare a anvelopelor?

Cum poți determina perioada de utilizare a anvelopelor?

Mașina nu mai este un lux, ci doar un mijloc de transport, care poate crea o mulțime de probleme dacă nu este suficient îngrijită.

Sezonul de schimbare a pneurilor este și mai costisitor dacă trebuie să achiziționați anvelope noi, din cauza uzurii. Calitatea proastă a drumurilor și  condițiile meteo extreme, contribuie la deteriorarea mai rapidă a pneurilor, decât ne-am dori. Potrivit specialiștilor, anvelopele de pe puntea tractoare se vor uza întotdeauna de două ori mai repede decât anvelopele de pe puntea liberă. Prin urmare, se recomandă schimbarea anvelopelor de pe puntea din faţă pe cea din spate la fiecare 8.000 de km sau ori de câte ori diferenţa dintre adâncimea benzii de rulare a anvelopelor de pe faţă, raportat la cele de pe spate, este mai mare de 2 mm.

Uzura anormală a anvelopelor are impact direct asupra manevrabilităţii. Dacă nu se acţionează la timp, uzura poate atinge corpul anvelopei şi o poate distruge complet. În cazul pregătirii unor deplasări mai lungi sau a transportării unor încărcături grele, presiunea anvelopelor trebuie mărită în mod proporţional cu sarcina. Pentru a nu vă pune în pericol viața, verificați mai des starea anvelopelor, de exemplu, se recomandă verificarea presiunii în anvelope o dată la trei săptămâni, iar mai jos am pregătit un ghid cum să determinați corect uzura fără stații de service și diagnostice speciale.

Determinam perioada de utilizare a anvelopelor

Adevărul trist: drumurile noastre agravează starea anvelopelor mult mai repede decât pe aceeași distanță parcursă în majoritatea țărilor europene. Prin urmare, șoferii trebuie să controleze uzura cu o vigilență specială și nu numai de două ori pe sezon, la schimbarea anvelopelor. Desigur, pentru aceasta, multe anvelope au inserții speciale situate între indicatoarele de rulare.

Atunci când banda de rulare este la aceeași înălțime cu inserția, este clar faptul că anvelopele necesită schimbate. Totuși nu este atât de ușor să determini înălțimea, din acest motiv puteți realiza următorul test.

Luați o monedă. Rotiți-o pe o parte și introduceți-o în banda de rulare cât de adânc posibil. Dacă banda de rulare a acoperit o parte din stemă, atunci ar trebui să schimbați pneurile curând. Dacă banda de rulare nu a acoperit nici pe departe moneda, trebuie să schimbați pneurile cât mai repede. Iată aici un video unde puteți vedea cum se face testul:

Numaidecât repetați testul pe mai multe zone ale anvelopei, deoarece uzura poate fi inegală. Țineți cont că pe anvelopele de vară, adâncimea benzii de rulare trebuie să fie de cel puțin 3-2 mm, iar de iarnă - de 4-6 mm. Indicatori mai mici pot fi periculoase pentru șofer pentru viață.

Este posibil ca anvelopele să aibă și indicatoare de uzură ale benzii de rulare integrate. Acestea sunt niște bare ridicate - de obicei șase pe fiecare anvelopă - de-a lungul canelurilor de anvelope care marchează adâncimea minimă admisă. Dacă aceste indicatoare sunt uzate, înlocuiți-vă imediat pneurile.

Determinam perioada de utilizare a anvelopelor

Anvelopele trebuie echilibrate mai des pentru a evita uzura prematură a pneurilor. Astfel, veți contribui semnificativ la confortul pasagerilor.  De asemenea, pentru a mări durata de utilizare a anvelopelor, trebuie să rotiți anvelopele, inclusiv cele de schimb, la fiecare 9.000 - 12.000 km.