Sat Șendreni, (DN25) nr.3, Galați

Când și cum trebuie să schimbăm anvelopele la autoturism?

Când și cum trebuie să schimbăm anvelopele la autoturism?

Producătorii de top din domeniul anvelopelor recomandă insistent ca înlocuirea să se producă atunci când temperatura aerului înconjurător scade sub +7°С. Însă această cifră este indicată cu o rezervă, pentru ca Dvs. să nu vă aflați într-o situație periculoasă cu anvelope pentru sezonul de vară pe un drum înghețat.

Una dintre calitățile principale ale anvelopelor auto le constituie proprietățile lor de aderare. Iar aceste calități depind în mare măsură de temperatura aerului înconjurător. Această dependență este determinată de compoziția chimică a benzii de rulare a anvelopei. La anvelopa pentru sezonul de vară, în condițiile scăderii temperaturii, proprietățile de aderare se înrăutățesc. Cauciucul își pierde elasticitatea, «înlemnește». Ce se întâmplă în condițiile creșterii temperaturii? Odată cu creșterea temperaturii aerului și a carosabilului, distanța de frânare a mașinii dvs. crește în mod substanțial! O excepție o constituie doar anvelopele sportive cu un indice înalt de viteză care, pe măsură ce se încălzesc , aderă mai bine la drum.

Anvelopele pentru sezonul cald își manifestă cele mai bune proprietăți de aderare la temperaturi de plus 10-12° Celsius. Dacă temperatura la nivelul carosabilului este sub +7° С sau peste +20° С, atunci distanța de frânare crește în mod corespunzător.

Care sunt particularitățile anvelopelor de iarnă? Cauciucul acestora este unul mai moale. Acesta în niciun caz nu devine rigid în condițiile unor temperaturi scăzute, păstrând de asemenea proprietățile bune de aderare.

Proprietățile anvelopelor de vară se înrăutățesc în condițiile de scădere a temperaturii, însă nu atât de mult precum cele de iarnă în condițiile creșterii temperaturii. Din acest motiv pe un asfalt uscat și curat se poate circula cu anvelope de vară chiar și atunci când temperatura aerului se apropie de zero grade. Dar, o dată cu apariția temperaturilor cu minus, fără discuție trebuie montate cauciucurile de iarnă. Chiar dacă nu se semnalează zăpadă sau gheață pe drumurile publice.

Concluzia: în niciun caz pe timpul primăverii nu tergiversați cu trecerea la anvelopele de vară! La o temperatură a aerului de peste +4° С, distanța de frânare cu anvelopele de iarnă crește cu mai mult de 50 сentimetri. Iar dacă aerul s-a încălzit cu mai mult de +11°С, diferența la frânare în comparație cu anvelopele de vară este de câțiva metri!